En marxa una nova campanya d’excavacions al solar del Convent dels Dominics

El Servei Valencià d’Ocupació i Formació en el seu Programa de Foment i d’Ocupació (EMCORP 2010) subvenciona amb un total de 6.393,19 € la tercera fase de les excavacions arqueològiques al Monestir dels Dominics de Sant Mateu. Amb 2 plaçes d’ocupació, una amb grau d’arqueòleg i un altra de peò.

Esta, que ocupa des de l’1 de juliol fins el 15 de setembre, preten seguir amb la línia de les anteriors 2 fases. Amb les que poc a poc es busca treure a la llum les restes del antic Monestir del  Sant Mateu, gòtic. L’aula capitular fou una peça magnífica, l’esglèsia fou primorosa, els claustres grans, i la fàbrica cómoda i ben acabada. Recinte que, a més, ha albergat dins els seus murs aconteiximents històrics importants per a la història de la pròpia orde de Dominics. Durant les guerres de Successió, Independència i Carlines es va utilitzar com a fortí. Això va repercutir en el seu deteriorament i la seua decadència, fins ser subhastat a conseqüència de les desamortitzacions de Mendizábal. Fundat l’any 1360 per Fray don Pere de Thous, tercer Gran Maestre de Montesa, fou el primer convent que es fundà a Sant Mateu. La casa religiosa, fundada baix l’invocació del Sants Reis, és dels més antics de la província d’Aragó.

Durant la primera fase d’exacavacions es va trobar un contrafort, l’encarregat de contrarrestar  l’empenta de l’arc i la volta. A la segona fase es va descubrir el mur de tancament del temple del recinte monacal amb un dels seus contraforts, i la zona on se situaria el claustre. I, de moment, en esta tercera fase de les excavacions arqueològiques situades en l’antic Monestir dels dominics de Sant Mateu s’han desenterrat un altre contrafort, restes d’un mur de l’esglèsia amb enlluit original i restes de paviment d’empedrat fet amb cudols.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s