Sant Joan i la Nit dels Morets

L’Associació Lúdico – Esportiva ‘la Tella’ ha preparat un munt d’activitats per a la nit de Sant Joan, el proper dimarts 23 de juny. Muntatge de les fogueres, sopar de germanor, cercavila fins l’esplanada de la cooperativa -on s’encendrà la primera de les fogueres-, i tornada al Pla de la Mare de Déu de la Font, on s’encendrà la segona foguera i es botarà la mateixa per donar-li la benvinguda a l’estiu. Podeu veure ací el programa complet d’activitats.

Gravat del segle XIX duna foguera de Sant Joan
Gravat del segle XIX d'una foguera de Sant Joan

Lligada a la nit de Sant Joan, a Sant Mateu se celebra la Nit dels Morets. És tracta d’una festa singular, ja que no té lloc en cap altra població, almenys que coneguem. En la festa els xiquets i xiquetes  es pinten la cara i les mans amb blavet, per botar d’esta manera les fogueres i realitzar els actes típics de la Nit de Sant Joan.

Els origens d’esta tradició sembla que es desconeixen o que, almenys, han caigut en l’oblit. Potser només es tracta d’una gamberrada que en un moment donat va fer un xiquet del poble, pintant-se de blavet i acaçant els seus amics i amigues amb les mans ben brutes d’aquest tint .

Però també és possible que els orígens tinguen un significat més històric. El 20 de juny de l’any 1521, en el context de la Guerra de les Germanies, els agermanats de la vila es refugiaven al campanar, davant l’empenta de les tropes partidàries de l’Emperador Carles V a càrrec del Comanador Major de l’Orde de Montesa i del Batlle de Morella Berenguer de Ciurana. Aquarterats en el mateix, els agermanats van resistir els atacs continuats d’estes tropes fins que, el dia 24 de juny -festivitat de Sant Joan- els assetjadors aconseguien véncer les defenses del campanar. Per la matinada aconseguien posar molta llenya i matolls a l’escala de caragol iniciant un gran foc. Fent l’escala de caragol la funció de fumeral, molts dels agermanats moriren ofegats. Els supervivents es rendiren arribada la vesprada del 24 de juny. La crònica d’aquest episodi explica que quan les tropes morellanes i de l’Orde de Montesa pujaren al campanar es trobaren un panorama devastador amb molts morts i una pudor molt forta. Pot deduir-se que, per l’acció del fum, molts dels cossos estigueren mascarats -bruts per la pols negra del carbó-. Tot sembla encaixar: les dates -la nit del 23 al 24 de juliol- i els fets -persones cobertes amb alguna cosa que els ennegreix la cara- concorden. Serà aquest l’origen de la festa de la nit dels morets?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s