Una exposició a l’església de Sant Pere repassa la figura d’Ausiàs March

Este dilluns 15 de juny, a partir de les 12 hores, s’inaugura a l’església de Sant Pere una exposició dedicada a la figura d’Ausiàs March.

Poeta i cavaller valencià medieval nascut probablement a Gandia cap a 1400 és, sense cap mena de dubte el poeta més important del Segle d’Or valencià. Fill de Pere March i Elionor Ripoll, Ausiàs era hereu d’una de les famílies de la xicoteta noblesa valenciana. Com a cavaller participà, en la seua joventut, a les expedicions de Sardenya i Tunis, al costat del rei Alfons el Magnànim. Fruit dels seus serveis, el monarca el recompensà amb la confirmació i augment dels drets com a senyor de Beniarjó, Pardines i Vernissa, sumant-li l’honrós càrrec de falconer reial. A partir de 1429, instal·lat a Gandia, es dedica a l’administracó dels seus feuds i a la poesia.

La seua obra està constituïda per cent vint-i-vuit poemes que s’agrupen en diversos cicles temàtics: els cants d’amor; Plena de Seny; Llir entre Cards; Amor, amor; Mon darrer bé; Oh, foll amor; els cants de mort; el cant espiritual.

La importància de l’obra d’Ausiàs March radica en diferents aspectes. Fou un poeta molt llegit i que ifluencià autors castellans com Garcilaso de la Vega o Diego Hurtado de Mendoza. També tota la poesia de Catalunya i València del segle XVI és un intent d’imitació de la seua obra, la qual ha estat traduïda a nombroses llengües. Els seus poemes, per una altra banda, es distancien de tot el que s’havia escrit fins aquell moment -sobretot la poesia trovadoresca-, i esdevé una proposta molt personal i sincera. És això, junt a altres factors com el fet d’escriure en valencià, el que dóna el caràcter de modernitat a l’obra de March.

L’exposició podrà visitar-se fins el proper 9 de juliol.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s