18 de maig: Dia Internacional dels Museus

Des de l’any 1977, quan va ser establit per l’ONU, el 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus. L’ICOM (Consell Internacional dels Museus) és l’organisme encarregat de vetllar per la conservació, la continuïtat i la comunicació a la societat del patrimoni cultural i natural mundial, present i futur, tangible i intangible.

A Sant Mateu comptem amb tres col·leccions museogràfiques reconegudes per la Generalitat Valenciana i que suposen una part molt important del patrimoni de la població. Es tracta de la Col·lecció Municipal, dedicada a la història de la població; la Parroquial, centrada en l’art religiós; i la Col·lecció Paleontològica ‘Juan Cano Forner’, una de les més importants dins la seua especialitat a nivell nacional. A més també existeix a la població la Col·lecció Privada de ‘les Presons’, dedicada a l’etnografia.

Per a celebrar el Dia Internacional dels Museus volem presentar-vos una peça que, tot i no formar part de cap de les col·leccions de la població, sí està relacionda amb la mateixa pel personatge que apareix representat. Es tracta del retrat de Hans George Baron von Seebach, Mestre de Camp dels exèrcits del Maestrat que van defensar la frontera valenciana dels exèrcits francesos durant la guerra dels Segadors.

El Baró va ser l’encarregat d’organitzar la defensa de Sant Mateu durant el setge que la vila va viure al mes de novembre de 1649, i va morir a la mateixa l’any 1653 celebrant-se solemníssims funerals en el seu honor.

20090518El Baró de Seebach

La pintura pertanyia al Marqués de Leganés, un dels principals col·leccionistes europeus del Barroc, i formava part de la Col·lecció de Mestres de Camp, en la qual apareixien els companys d’armes del mateix Marqués. Amb el pas del temps la Col·lecció va passar per diverses famílies fins ser comprada pel Senat en l’any 1883. Actualment forma part de la Col·lecció pictòrica del Senat, exposant-se com part dels béns mobles de la institució en el Palau del Senat.

L’Ajuntament de Sant Mateu s’ha posat en contacte amb el Senat i ha obtingut còpia digital d’esta obra per a, en un futur i si es considera oportú, realitzar una reproducció de la mateixa per a ser exposada a la Col·lecció Municipal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s